The Role of Shallot Farming in Household Income in Sampungu Village, Soromandi District, Bima Regency

Authors

  • Safirah Safirah Universitas Mataram
  • Wahidin Wahidin Universitas Mataram
  • Muhammad Alwi Universitas Mataram

DOI:

https://doi.org/10.58330/ese.v1i9.367

Keywords:

Farming, Households, Income, Shallots

Abstract

This research aims to find out how much net income is from shallot farming and what is the average income from shallot farming. This study uses a quantitative approach with descriptive analysis. The research location was carried out in Sampungu Village, Soromandi District, Bima Regency, data collection techniques in this research used questionnaires, interviews and documentation. The sampling technique in this study was simple random sampling with a total sample of 17 people. The research results obtained in this research are that the net income of shallot farming is (IDR) 709,835,508.00 and the average income of shallot farming is (IDR) 41,755,029.00. Then the total costs incurred during onion production red is (IDR) 434,164,492.00.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abidin, M. Z. (2021). Pemulihan ekonomi nasional pada masa pandemi Covid-19: Analisis produktivitas tenaga kerja sektor pertanian. Indonesian Treasury Review: Jurnal Perbendaharaan, Keuangan Negara Dan Kebijakan Publik, 6(2), Article 2. https://doi.org/10.33105/itrev.v6i2.292

Anfal, D. S., Yusuf, M. N., & Setia, B. (2019). Analisis Biaya, Penerimaan, Pendapatan dan R/C Pada Agroindustri Serundeng Kelapa (Studi Kasus Pada PT. Dinaya Sambiana Loemintoe Dusun Cikoranji Desa Cimindi Kecamatan Cigugur Kabupaten Pangandaran). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 6(3), Article 3. https://doi.org/10.25157/jimag.v6i3.2467

Badan Pusat Statistik (BPS), Jumlah Produksi Bawang Merah Menurut Kabupaten/Kota, NTB Tahun (2022).

Badan Pusat Statistik. (2018). Ringkasan Eksekutif Pengeluaran dan Konsumsi Penduduk Indonesia Berdasarkan Hasil Susenas September 2017. Jakarta. Badan Pusat Statistik

Daning, D. R. A., & Foekh, B. (2018). Evaluasi produksi dan kualitas nutrisi pada bagian daun dan kulit kayu Calliandra callotirsus dan Gliricidia sepium. Sains Peternakan: Jurnal Penelitian Ilmu Peternakan, 16(1), 7–11.

Darmayasa, G., Sujana, I. N., & Haris, I. A. (2019). Analisis Penerapan Target Costing dalam Efisiensi Biaya Produksi Batako pada UD Darma Yasa di Desa Panji, Kecamatan Sukasada, Kabupaten Buleleng. Jurnal Pendidikan Ekonomi Undiksha, 11(2), 383–395.

Dinas Pertanian Tanaman Pangan dan Holtikultura Kabupaten Bima, Potensi dan penggunaan Lahan untuk pengembangan Bawang Merah di Kabupaten Bima, tahun (2022).

Dinas Pertanian, Realisasi tanam, Realisasi Panen, dan Produksi tanaman Bawang Merah Kabupaten Bima, Tahun (2022).

Fajjriyah, N. (2017). “Kiat Sukses Bawang Merah”. Yogyakarta: Bio Genesis.

Ferian. (2022) Analisis Pendapatan Dan Nafkah Petani Bawang Merah Di Desa Nangawera Kecamatan Wera Kabupaten Bima", Skripsi, Universitas Muhammadyah Makassar.

Himawanto, D. A. (2003). Pengelohan Limbah Pertanian menjadi Biobriket Sebagai Salah. Arista Suci Andini, Hasan Basri, Syuhriatin, Baiq Diah Fitasari, Meilinda Pahriana Sulastri, Diah Meidatuzzahra DOI: Https://Doi. Org/10.31004/Abdidas. V2i4, 396.

Mankiw, Gregory N. (2011). “Principles Of Economics” (Pengantar Ekonomi Mikro). Jakarta: Salemba Empat

Maulana, H., Rahmah, S. M., Yosediputra, A., Cahyaningrum, F. E., Sari, N. Z. S., & Ningsih, V. A. (2023). Bawang Merah Goreng (Bareng Dio) Sebagai Bentuk Diversifikasi Inovasi Produk Umkm Budidaya Bawang Merah Puspita Makmur Nganjuk. Karunia: Jurnal Hasil Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(2), 166–172.

Nurmala, T., Suyono, A. D., & Rodjak, A. (2016). Pengantar ilmu pertanian. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Sandewa, R., & Juraemi, J. (2022). Perilaku Petani Kelapa Sawit Pola Swadaya Menghadapi Fluktuasi Harga Tandan Buah Segar. PROSIDING SEMINAR NASIONAL AGRIBISNIS, 2(1), Article 1. https://ejournal.unkhair.ac.id/index.php/agri/article/view/5325

Saragih, B. (2018). Agribisnis: Paradigma Baru Pembangunan Ekonomi Berbasis Pertanian. PT Penerbit IPB Press.

Simatupang dan tarigan. (2021).pengaruh pemilikan aset teknologi informasi dan telekomunikasi terhadap kemiskinan rumah tangga tani,Pusat sosial Ekonomi dan kebijakan pertanian.

Sujarweni, V. W. (2017). Statistik Untuk Bisnis dan Ekonomi. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.

Sunarjanto, N. A., Harimurti, Y., Widyaningdyah, A. U., Kusnanto, Y. B., & Tejosaputra, L. R. (2021). Pendampingan Komunitas Petani Jeruk dalam Memetakan Kebutuhan Menuju Desa Wisata Modongan Kabupaten Mojokerto. PeKA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), Article 1. https://doi.org/10.33508/peka.v4i1.3297

Susilo, A., & Adzim, A. (2019). Pengaruh Luas Lahan, Biaya Produksi Dan Harga Pasar Terhadap Peningkatan Pendapatan Petani Bawang Merah: Studi Kasus Di Desa Banaran Wetan Kecamatan Bagor Kabupaten Nganjuk. Journal of Public Power, 3(1), 12–29.

Widianto, A. A., Putra, A. K., Alam, M., Fatanti, M. N., Thoriquttyas, T., Yuanda, B., Afiah, A. N., & Sulistywati, E. (2023). Practising Eco-Theology: Pesantren and Green Education in Narmada Lombok, Nusa Tenggara Barat (NTB), Indonesia. 1st Lawang Sewu International Symposium on Humanities and Social Sciences 2022 (LEWIS 2022), 118–125.

Wiyani, W., & Prihantono, E. Y. (2023). Analisis Tenaga Kerja Sektor Pertanian Pasca Pandemi Covid-19 di Kabupaten Jombang. Jurnal Bisnis dan Manajemen, 10(1), Article 1. https://doi.org/10.26905/jbm.v10i1.10588

Yare, M. (2021). Peran Ganda Perempuan Pedagang Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Keluarga di Kelurahan Karang Mulia Distrik Samofa Kabupaten Biak Numfor. Copi Susu: Jurnal Komunikasi, Politik & Sosiologi, 3(2), 17–28.

Yunus, A. (2019). Menyorot Relasi Luas Lahan, Harga Jual, Hasil Produksi, dan Biaya Produksi Terhadap Pendapatan Petani Padi. EcceS (Economics, Social, and Development Studies), 6(2), 152–170.

Downloads

Published

2023-09-06

How to Cite

Safirah, S., Wahidin, W., & Muhammad Alwi. (2023). The Role of Shallot Farming in Household Income in Sampungu Village, Soromandi District, Bima Regency. Experimental Student Experiences, 1(9), 842–849. https://doi.org/10.58330/ese.v1i9.367